HAMBURGUESA DE REMOLATXA, QUINOA i ARRÒS amb FORMATGE VEGÀ, XAMPINYONS, CEBA I MAIONESA VEGANA i PA D’HAMBURGUESA

PER A 4 PERSONES

INGREDIENTS:

Per l’hamburguesa

2 o 3 Remolatxes mitjanes
1 Carbassó gros
1 Ceba grossa
2 Albergínia grossa
100 gr. Quinoa blanca (Quinoa real o quinoa blanca)
100 gr. Arròs bomba o arròs integral
formatge vegà (Divina Teresa o Willmersburguer)
4 Panets d’hamburguesa (o mini panets si es fan petites)
1 Ceba blanca
100 gr Xampinyons
5 Tomàquets o tomàquets xerri
oli d’Oliva verge

Per la maionesa

100 ml Llet de soja natural
200 ml Oli d’Oliva suau o oli de girasol oleic
un rajolí de Vinagre suau o de poma (opcional)
sal

ELABORACIÓ:

1.- En una cassola o un wok a foc mitjà hi tirem un bon raig d’oli i hi posem tallats a trossos el carbassó, la ceba i l’albergínia. Si volem hi podem afegir pastanaga o alguns grans d’alls. Es cou tot fins que estigui tou. A partir de la base de verdures es poden fer molts tipus d’hamburgueses, com la que proposem, o altres amb cereals, mill, blat fajol, llegums.

2.- Ratlleu les remolatxes i les tirem sobre la base de verdures. Deixem que cogui tot a foc mig fins que estigui ben fet. Traiem l’aigua sobrant de les verdures, ho aixafem i reservem. Aquest procés pot durar entre 20 i 30 minuts

3.- Mentre es fan les verdures netegem l’arròs i el posem a bullir amb aigua i sal. Deixem que es cogui ben passat uns 20/25 minuts. Ha de quedar molt cuit per poder-ne fer una pasta. Quan estigui fet, fem la pasta d’arròs triturant-ho i ho reservem.

4.- Agafem la quinoa real o blanca. Hi ha varis tipus de quinoa però per a aquesta reserva la milor es aquesta. La quinoa cal rentar-la molt bé  durant un minut per treure-li tota la saponina o germen blanc que no es digerible. Després es posa en aigua (tres parts d’aigua i 1 de quinoa) i es cou uns 15/20 minuts fins que el gra es converteixi en semi transparent i hagi doblat el seu volum. Ja està llesta per a la seva utilització. Aquesta és la base de coccií que qualsevol tipus de quinoa. Ara la farem servir er fer hamburgueses, però serveix tant per entrants, segons plats com postres. És un ingredient d’origen andí (Perú i Bolívia), molt ric en proteïnes, vitamines i minerals. Nosaltres la separem i reservem.

5.- Agafem la base de verdures triturada, la pasta d’arròs. Ho barregem i hi afegim la quinoa fins que quedi una massa compacte i homogènia. Hem fet una carn vegetal consistent. Hi podem posar si volem all cru a làmines per dins. Aquesta massa ens servirà per fer les hamburgueses. Em fem boles petites o grosses, segons la mida que decidim, i les passem un minut per la paella o la planxa que quedi una mica rossa. La base serveix també per fer mandonguilles (enfarinades) o croquetes (amb beixamel vegana).

6.- La maionesa vegana és fàcil, i ens servirà de base per a moltes salses, maioneses, all-i-oli o salsa brava. Es fa amb llet de soja natural (sense sucres ni endolcidors). Només aigua i soja i un oli suau d’oliva o de gira-sol. Hem de respectar sempre les proporcions d’una part de llet de soja i dues d’oli. En posa la llet de soja i l’oli en un recipient (el vas de la batedora de mà). La sal s’hi po afegir en aquest moment o un cop està quallada. Posarem la batedora de ma fins la base del vas, i a alta velocitat batrem aquesta mescla fins que quedi ben lligada. La mourem lleugerament. Perquè lligui més ràpid afegim un rajolí de vinagre molt suau o de poma. Rectifiquem de sal i ja tenim la maionesa preparada.

7.- A part haurem tallat els xampinyons a làmines i els passarem per la paella. La ceba blanca la podem utilitzar crua o ben confitada feta a foc molt lent o caramel·litzada. Els tomàquet o tomàquet xerri el tallem a làmines.

8.- Ara podem muntar les hamburgueses o mini hamburgueses. Obrim els panets. Untem amb una base de maionesa a cada tros de panet. Hi posem a sobre l’hamburguesa passada per la paella o la plaxa, els xampinyons, la ceba crua, confitada o caramel·litzada i el tomàquet a làmines.  Abans de tancar el panet hi podem una làmina de formatge vegà escalfat (però no fos) a la paella. Ho tanquem i Bon Profit!

Gastronomia vegana: un menú complert, natural i 100% vegetarià, a càrrec de Rosana Fassina, xef del restaurant Cor Verd

Rosana Fassina, Xef del Restaurant Cor Verd
http://www.corverd.cat/

Més receptes